KİNOA TARIMI

Kinoa’da Zararlılar

Ülkemizde yapılan kinoa üretimlerinde en yaygın karşılaşılan zararlılar bozkurt, yaprak piresi ve yaprak bitleridir. Bu zararlılara çıkıştan 2 hafta sonra 4-6 yaprak döneminde rastlanabilmektedir. Özellikle bozkurt çok kısa zamanda ciddi zayiyatlara sebep olabilmektedir. O yüzden hemen çıkış sonrası veya en geç ilk yaprak gübresiyle beraber bu zararlılara karşı Lambda-Cyhalothrin etken maddeli ilaç ile uygulama yapılması gerekmektedir.


ÖNEMLİ: İlgili zararlılardan özellikle bozkurt akşamüstü ve gece çalışmakta olup gündüz yapılacak ilaç uygulamasından tam randıman alınamayabilir. O yüzden Lambda-Cyhalothrin etken maddeli ilacın (Öneri olarak Karete Zeon) isimli ilacın uygulaması mutlak surette hava kararmasına yakın başlanmalıdır.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Süne ve kımıl ise bitkiyi kök boğaz üstünden iğnesini saplayıp emerek Kurtboğazı (Göbek kuruması) zararı yapar. Bu şekilde zarar görmüş bitki başak bağlamaz. Kışlamış kımıl ve süne erginleri hububatın başaklanma döneminde başak sapını emerek bitkinin dane bağlamasına engel olurlar. Bu zarar şekline “ Akbaşak” adı verilmektedir. Süne ve kımıl bahar döneminde tarlalara göç ederler. 
Süne ve kımılın yaptığı zarara rağmen bitki yaklaşık 20-25 gün daha yeşil kalır. O yüzden zarar çok geç anlaşılmış olabilir. Zarar görüldüğü takdirde uygulama yapmak hiçbir işe yaramayacağı için 2. yaprak gübresiyle beraber Gamma-Cyhalothrin ve Acetamiprid etken maddeli (Öneri olarak Wantex 60CS – Goldplan 20SP) ilaçların kullanılmasını önermekteyiz.

Kinoa Yetiştiricileri Derneği ©2017 Tüm Hakları Saklıdır.
TTKobi Hazır Web Sitesi