KİNOA TARIMI

Kinoa’da Tarla Hazırlığı

Kinoa ekilecek yeri hazırlarken sonbahar-kış aylarında veya bir önceki yıl üretilen kültür bitkisinin hasadından hemen sonra dipkazan, tiller, pulluk gibi aletlerle derin sürüm yapılması gerekmektedir.

Derin yapılan işleme ile toprağın su ve hava tutma kapasitesi arttırılır. Kinoa ekimi erken dönemde yapıldığı için toprağın kaba bir yapıda olması ekim öncesi yapılacak yüzeysel işlemenin kolay yapılmasını sağlar.

Toprağın bozulan mikro ve makro organizma faaliyeti kış ayları öncesinde toprağın derin işlenmesiyle ilkbahar aylarına kadar düzene girer. Böylece bir önceki yılın kültür bitkisinin artıkları toprakta organizmalar tarafından parçalanıp ayrıştırılmış olur.

 

Toprak işlenmiş olacağından kış aylarında tarlada yabancı ot oluşumu önemli ölçüde azalacak, ekim öncesi, yani ilkbaharda yabancı ot problemi  minimum seviyeye inecektir.

Ekim öncesindeki tarla hazırlığında ise kesinle derin veya devirerek toprak işleyen aletler kullanılmaması gerekmektedir. Kış sonrası bulunan ilk imkanda, toprak tavlı yapıda iken yüzeyden işleme yapmak, toprağın alt üst edilip tavını kaybetmemesi için önemlidir. Toprak üstten, kültivatör, hafif goble, tırmık gibi ekipmanlarla olabildiğine inceltilmelidir. Daha kış aylarından arazi ekime hazırlanmaya başlamalıdır. Özellikle yabancı ot popülasyonunu azaltmak için kıştan yapılan işçilikler oldukça önemlidir.

Çıkışlarda sorun yaşanmaması için tarla kesekli veya kaba kalmamalıdır. Tarla hazırlığı mısır, ayçiçeği ve pamuğa benzemekle beraber susamdaki gibi daha ince işçilik gerektirmektedir. Aynı zamanda gerek görülmesi halinde toprak ekim öncesi merdane gibi ekipmanlarla iyice sıkıştırılmalıdır.

 

Kinoa Yetiştiricileri Derneği ©2017 Tüm Hakları Saklıdır.
TTKobi Hazır Web Sitesi