Kinoa’da Hasat ve Eleme
Kinoa bitkisi hasattan 1 ay önce alt yapraklardan başlayarak üst yapraklara doğru sararmaya ve yapraklarını bırakmaya başlar. İlk olgunlaşan sömek (kelle) kısmı olurken bununla paralel yapraklar düşer ve en son olarak gövde kurur. Bitkiler turuncu renge büründüğünde, salkımlar elle ufalandığında taneler ele geliyorsa bitki hasada gelmiş durumdadır. Diğer bir deyişle tane nemi %15-16 seviyelerinde biçime başlanır.
Biçimde buğday aparatlı biçerdöverler rahatlıkla kullanılabilir. Elekler tamamen kapalı olmamalı ancak en düşük seviyede açılmalıdır. Biçerdöverin kontrası sıkılmalı rüzgarlık ayarı 500-600 devir şeklinde ayarlanıp deneme biçimi yapılmalıdır. Şayet makine taneyi arkadan dökmüyorsa bu ayarda biçim yapılabilir. Ancak biçim esnasında biçerdöver deposuna yoğun bir şekilde çepel, çöp ve yabancı ot tohumları var ise rüzgarlık ayarı biraz daha artırılabilir. Ayrıca tane çepelden ayrılmıyorsa kontra bir miktar daha sıkılabilir. Bu işlemleri yaparken makinenin arkadan tane döküp dökmediği kontrol edilmelidir.
Hasat sonrası eğer ürün kirli ise mutlak surette elenmelidir. Çünkü batık ürünler içersindeki yeşil aksam veya ot tohumlarından kaynaklı çok hızlı bir şekilde kızışma yapıp bozulmaya veya böceklenmeye uğramaktadır.
Eleme işlemi elek ayarı yapılmış selektörlerde veya en basit haliyle 2 mm’lik kum eleklerinde dahi yapılabilmektedir. Ayrıca helezon yardımı ile aktarma yapılabilir veya ürün savurularak temizlenebilir. Ürün elendikten sonra şayet hala rutubetli ise bir branda veya beton zemin üzerine yayılıp kurutulması gerekmektedir. Ürün serilirken ince yayılmalı ve belirli aralıklarla karıştırılmalıdır. Hasat yaz aylarında yapıldığı için ürünün kuruması hızlı olmaktadır.

Ardından temizlenen ve kurutulan ürün eğer küçük tonajlı ise (10 tona kadar) çuvallanarak depolanmalıdır. Tercih edilen çuvalların gübre çuvalı olmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Derneğimizin sağladığı tohum çeşitlerinden çıkan kinoalar 75-77 hekrolitreye sahiptir. İyi bakılan bir arazide tane verimi 220-310 kg/da arasında gerçekleşirken ortalama 250 kg bandında verim alınmaktadır. Ancak bazı arazilerde bu rakamların üzerine çıkılarak 400 kilograma kadar verim alabilen üreticimizde bulunmaktadır.
Ürün alımları konusunda kalite değerlemesi ürünün temizliği ve kalibrasyonuyla ölçülmektedir. Kinoa proteini için tüketilen bir ürün olmasına rağmen henüz birçok firmaca alımlarda protein değerlemesi aranmamaktadır. Sadece yurtdışına ihraç edilen ürünlerden bazılarında firmalar protein kriterini