KİNOA TARIMI

Kinoa Ekimi

Ekimden önce kinoa tohumları kinoa periparatı ile kaplanmaktadır. Kinoa periparatı, yabancı ot kontrolü için dünya genelinde herhangi bir herbisit ilacı olmayan kinoanın bitki gelişim hızını arttırıp otu baskılamasına yardımcı olduğu için oldukça önemlidir. Aynı zamanda kinoada rastlanan kök hastalıklarına karşı mücadelede de oldukça önemli olan bu ürün ayrıca sonraki aşamalarda 2 kez de yapraktan uygulanmaktadır. Kinoa periparatı sıvı bir üründür. Uygulama, tohumların temiz bir branda üzerine serilmesiyle yapılır. 1 kilogram tohuma 2 ml kinoa periparat tüm tohumları ıslamaya yetecek şekilde bir bahçe sırt pompasıyla tohumlara püskürtülür. Aynı zamanda ürünün tüm tohuma nüfuz etmesi için bir yandan tohumlar karıştırılır. Örneğin 50 kilogram tohum için 100 ml kinoa periparatı ortalama 2 litre suyla karıştırılır ve tüm tohumlar ıslatılana kadar püskürtme işlemi devam eder. Sonrasında ise tohumlar ince bir şekilde serilir ve kurumaya bırakılır. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra ekime geçilir.

Kinoa tohumları ortalama 2 mm çapında küçük bir yapıya sahiptir. Tohumların ekimi olabildiğince yüzeysel, kesinlikle derine düşürülmeden yapılmalıdır. Tohumların 1-1.5 cm derine düşürülmesi hem bitkinin çıkışta sorun yaşamaması hem de kuruda kalıp zayi olmaması adına en ideal derinliktir.

Dernek çiftçilerimizin üretimini yapmakta olduğu çeşitler aynı buğdayda olduğu gibi bir ekim modeli istemektedir. Ekim, buğday-hububat mibzeriyle tüm gözler açık olacak şekilde gerçekleştirilir. Sıra üzerinde ise sık bir şekilde tane bırakılır. Dekara en az 1 kilogram tohumluk kullanılması önerilmektedir. Bunun yanı sıra ekim esnasında tohumların veya taban gübresinin Quinoa Humat isimli gübreyle karıştırılması gerekmektedir. Dekara 2 kilogram gelecek şekilde karıştırılması gereken bu ürün toz halindedir. Toprağın tohum yatağı kısmında kendini sıkmasını ve kaymak (kabuk, kap vb.) yapmasını engeller. Tohumlarda çimlenme sonrası çıkışın daha hızlı olmasını ve daha derine kök salmalarını sağlar. Kök yapısının daha derine ulaşması bitkinin su ve mineral ihtiyacını karşılaması yönünden oldukça kritiktir, dolayısıyle verimi yukarıya çekmek için önemlidir.

Yeni sistem hassas buğday/huhubat mibzerleri yonca, kanola gibi küçük tohumlu bitkilerin ekimi için genellikle özel bir çark sistemine sahiptirler. Ancak bu tip mibzeri olmayan çiftçilerimiz taban gübreleriyle tohumu karıştırarak ekim gerçekleştirebilirler. Gübre ve tohum karıştırılarak ekim yapılacaksa tohumun dibe çökmesini engellemek için ekim sırasında ara ara gübre-tohum karışımı karıştırılmalıdır. Ekim der

Kinoa Yetiştiricileri Derneği ©2017 Tüm Hakları Saklıdır.
TTKobi Hazır Web Sitesi